Naar de inhoud Naar de hoofdnavigatie
Natuurlijk voor elkaar

Natuur voor elkaar

Het boek “Natuur voor elkaar - in het Grenspark Maas-Swalm-Nette” is een uitgave van de Stichting Natuurpublicaties Limburg. Het boek is een initiatief van Kring Roermond van het Natuurhistorisch Genootschap en het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette.

Het Grenspark Maas-Swalm-Nette omvat ruwweg het grensgebied tussen Venlo, Mönchengladbach, Susteren en Roermond. De laatste 40 jaar zijn er veel nieuwe natuurgebieden ontstaan op plekken die voorheen een agrarisch, militair of ander gebruik kenden.
De natuurlijke eenheid van het grensgebied is de basis van het boek “Natuur voor elkaar”. Meer dan 40 auteurs en fotografen hebben belangeloos een bijdrage geleverd. Een Nederlands-Duits redactieteam heeft het boek vertaald en gerealiseerd. Sponsoren hebben financieel bijgedragen om het boek uiteindelijk te realiseren.
Naast het geologische ontstaan van de grensregio worden 21 natuurgebieden beschreven met hun bijzonderheden en de voor elk gebied typische flora en fauna. Dit kunnen eeuwenoude natuurterreinen zijn zoals de Meinweg en de Krickenbecker Seen, maar ook ‘nieuwe natuur’ langs de Maas (Stadsweide, Asseltse Plassen, Romeinenweerd) of aan de rand van het hoogterras zoals het Meerlebroek. Bijzonder is het tot natuurgebied Brachterwald omgevormde voormalige munitiedepot Brüggen-Bracht. De Doort en het IJzerenbosch vertegenwoordigen oude bossen in Midden-Limburg met een rijke voorjaarsflora. Oude cultuurlandschappen zijn het Haeselaarsbroek, de Beegderheide, de Linnerheide en Landgoed Rozendaal. De Groote Heide, de voormalige Fliegerhorst Venlo ten oosten van Venlo, is van militair oefenterrein veranderd in een natuurgebied. Ook heuvelachtige terreinen zoals de Süchtelner Höhen bij Viersen en de Myhler Schweiz bij Wassenberg worden beschreven. Daarnaast komen ook de rivieren en beken zoals de Swalm, Leubeek, Niers, Roer en Rode Beek, aan bod.
Om de gebieden te kunnen ontdekken is voor ieder gebied een wandelroute met kaart opgenomen.

 

 

 

 

 

Schutblad